Сега е времето да се учим на мъдрост, когато остареем, ще трябва да я упражняваме - 9 Ноември 2011 - Блог - Анелиа Дудина
Понеделник, 26.06.2017, 19:10
П С И Х О Л О Г И Я
Добре дошли Любознателен гостБлог
BGtop Анелиа Дудина - DocPlanner.bg
Главна » 2011 » Ноември » 9 » Сега е времето да се учим на мъдрост, когато остареем, ще трябва да я упражняваме
02:46
Сега е времето да се учим на мъдрост, когато остареем, ще трябва да я упражняваме   Мислейки си за рождените дни в живота на всеки от нас, се замислих и за това що е то мъдрост, как се придобива? Къде да я търсим и как да я пазим? Разрових се и открих различни дефиниции за „мъдрост”. Старогръцките речници още дават определение за думата "sophia” – остроумие, ловкост, умелост в изкуство или занаят. Според метафизиката на Аристотел – мъдростта е познаване на причините, защо нещо съществува по даден начин. Според други това е най-добрата употреба на достъпно знание. Думата „философия” е с гръцки произход: φιλοσοφια, от φιλεν — обичам и σοφία — мъдрост, т.е. тя е любов към мъдростта. И така нататък, и така нататък... Всъщност защо ни е дефиниция за мъдрост? За мен мъдростта е едно, вероятно за теб – друго, а за трети – различно. Важно е всеки сам да открие каква е мъдростта в неговия живот и да я следва непрестанно, да открие потребността си от нея и да я пази, когато я придобие. Да я пази докато остарее, за да я упражнява тогава и да прави света си и този на околните му по-хубав... Аз имам нужда от една мъдрост, ти от друга... Но важното е, че моята и твоята мъдрост съдействат за нашето хармонично развитие, за изграждането на личностите ни. Петър Дънов казва: „Мъдростта е свят, в който се крият от незапомнени времена всички неща, които Бог е създал, всички неща, които възвишените същества са създали, и всички неща, които човеците са създали.” Аз и ти черпим мъдрост, аз и ти създаваме мъдрост, аз и ти упражняваме мъдрост. Или поне сме способни на това... Мъдростта не е само познание – тя е нещо повече, мъдрият човек не е прочел всички книги на света, той знае как да борави с прочетеното, знае как да го упражнява, има способността да открива нови истини. Тя е съчетаине на жизнен опит, познание и интуиция. Мъдростта наистина изисква време и се трупа с годините, но годините не са фактор, който задължително предполага мъдрост. Според Томас Джеферсън „Честността е първата глава от книгата на мъдростта”. Има различни теории за това, от какво има нужда мъдростта – съчувствие, състрадание, алтруизъм, себепознание, емоционална стабилност, определено ниво на социализация... Дори и това да не изчерпва всички качества, които изисква тя, те са необходими със сигурност за наличието и.

   Помнете, че най-големите мъдреци остават неизвестни, тъй като те не пилеят краткия си живот, за да рекламират мъдростта си, а за да я използват. И това също е важен етап от мъдростта... Бъдете любопитни, бъдете креативни и търсещи, придавайте всеки ден смисъл на живота си. Създавайте и откривайте мъдрост. Събирайте я и я пазете, защото все някога ще дойде времето, когато трябва да я упражните. А светът има нужда от това, вие – също!


                                                                                                                                                                           Автор: Анелиа Дудина

                                                                                                                                       Публикувано в брой 12 на списание "Посока"


Категория: Полезно | Преглеждания: 821 | Добавено от: slance20 | Тагове: мъдрост | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
Име *:
Email:
Код *:

Група Психодрама


Вход във форума

Търсене

Календар

«  Ноември 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Анкета

Бихте ли се възползвали онлайн от психологическо консултиране?
Общо отговори: 114

Статистика


Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
AneliaDudina © 2017 | Безплатен уеб хостинг - oVo