Завишени критерии при избора на партньор - 20 Октомври 2014 - Блог - Анелиа Дудина
Понеделник, 26.06.2017, 19:10
П С И Х О Л О Г И Я
Добре дошли Любознателен гостБлог
BGtop Анелиа Дудина - DocPlanner.bg
Главна » 2014 » Октомври » 20 » Завишени критерии при избора на партньор
21:56
Завишени критерии при избора на партньор

 

Как се определя дали критериите, които поставяме при избор на партньор са завишени или не? Кое ни кара да завишаваме все повече и повече тези наши критерии? До какво биха могли да доведат те?

   Задължително е той/тя да бъде красив/а, добър/а, интелигентен/а, с много добри материални и финансови възможности, умен/а, досетлив/а, любезен/а, мил/а, чаровен/а, по-висок (по-ниска) от мен, със светли очи, приятен тембър на гласа, да не бъде зодия овен или телец, в никакъв случай да не пуши, да има добро възпитание и маниери, да се грижи за дома и т.н.... Това са прекалено много критерии, които се изискват при търсенето на партньор. Не съществува човек, който да притежава всички тези неща (или поне не и в степен от 100%). Има обаче хора, които очакват да срещнат точно такъв човек. Ако той/тя не отговаря на някой от горепосочените критерии, то те отказват да осъществят контакт с него/нея. Разбира се, че всеки от нас има базови предпочитания при търсенето на партньор, така и би трябвало да бъде. Би могъл да се появи проблем тогава, когато не сме склонни да направим никакъв компромис при наличие на множество изисквания от наша страна.

   Никой случайно не търси прекалено много качества в бъдещия си партньор. Причините за подобни завишени критерии могат да бъдат няколко:

  • Лош минал опит с предишни партньори – изискваме от бъдещия ни партньор всичко онова, което не е притежавал предишния ни такъв и/или избягваме всичко, което ни напомня на бившия/бившата. Страхуваме се да не бъдем наранени отново.
  • Стремеж към съвършенство – имаме потребности, свързани с желанието да се стремим към някого, който ще бъде съвършен и така ще получим усещането за съвършенство и хармония в нашия собствен живот. Всъщност това усещане не е в пряка зависимост със заобикалящата ни среда и хората наоколо – то трябва да дойде от нас самите и е въпрос на вътрешно усещане.
  • Не сме истински готови за връзка и подсъзнателно ние „знаем”, че никога няма да срещнем човека, който търсим.
  • Притежаваме нереално висока самооценка – след като аз съм такъв, човекът до мен също трябва да бъде на моето ниво, та дори и над него. Прекалено високата самооценка всъщност е прекалено ниска самооценка, „замаскирана” и демонстрирана като много високо  самочувствие и наличие на множество претенции.
  • Изпитваме много силна потребност от привличане вниманието на околните – реално за нас няма значение дали точно тези качества ще притежава партньорът ни, но ни е изключително важно да демонстрираме „високи претенции” пред околните, за да предизвикаме внимание от тяхна страна по този начин.

   До какво биха могли да доведат прекалено завишените критерии при избора на партньор? На първо място – до липса на партньор. Това от своя страна може да породи усещания за самота, несправяне, безнадеждност и неуспех. В някои случаи е твърде вероятно ние самите да не си даваме сметка за това, че имаме много завишени критерии и това да породи усещане за обърканост в нас – защо всъщност все още съм сам/а и все не ми върви в любовта?! Завишените критерии могат да доведат и до наличието на множество разочарования за нас. Бихме могли многократно да започваме връзки и малко след началото, да разбираме, че не всички очаквани от нас критерии, са изпълнени. Понякога дори можем да увеличаваме все повече и повече „списъка” с критериите ни.

   Промяната в нас и в ситуацията може да започне с осъзнаване на причините за нашите психологически съпротиви, изразени под формата на завишени критерии, по отношение на потенциалния партньор. Понякога пътят към такова осъзнаване е труден и болезнен.

Автор: Анелиа Дудина

Категория: Полезно | Преглеждания: 233 | Добавено от: slance20 | Тагове: завишени критерии, избор, партньор | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email:
Код *:

Група Психодрама


Вход във форума

Търсене

Календар

«  Октомври 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Анкета

Бихте ли се възползвали онлайн от психологическо консултиране?
Общо отговори: 114

Статистика


Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
AneliaDudina © 2017 | Безплатен уеб хостинг - oVo